Alecrid Ambalaje

pungi biodegradabile

Pungi biodegradabile și importanta lor

Creșterea populației, a consumului si tehnologia sunt factori care au contribuit la degradarea, câteodată permanenta, a mediului înconjurător. Încă din 1960 au existat mișcări si organizații care au ridicat semnale de alarma cu privire la problemele ce pot apărea ca urmare a afectării mediului. Am ajuns astăzi într-un punct in care poluarea a atins cote alarmante, iar cercetătorii încearcă, pe de-o parte, să găsească soluții alternative, mai prietenoase cu mediul, iar autoritățile căi de implementare a acestor soluții. O astfel de soluție o reprezintă înlocuirea pungilor de plastic cu pungile biodegradabile.
Materialele plastice biodegradabile au devenit mai atrăgătoare în ultimii ani, deoarece produsele plastice tradiționale de consum continuă să sufoce depozitele de deșeuri, având un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Ce sunt pungile biodegradabile?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia ca pungile de plastic se descompun in 500-1000 de ani, iar deșeurile de plastic, in general, duc anual la moartea a peste un milion de păsări și peste 100 de mii de mamifere maritime si pești. S-a găsit ca alternative utilizarea pungilor biodegradabile, deoarece acestea pot fi descompuse de o bacterie sau alte organisme vii, mai rapid decât are loc descompunerea pungilor de plastic. Majoritatea pungilor biodegradabile sunt făcute din bioplastice, care sunt materiale plastice derivate din surse regenerabile de biomasă, însă multe sunt făcute din hârtie, material organic sau policaprolactonă.
Numeroase materiale vegetale sunt utile în fabricarea materialelor plastice biodegradabile din ziua de azi ceea ce înseamnă că se va reduce numărul de chimicale care va intra în mediu. Această variantă prezintă o varietate de avantaje și dezavantaje.

Diferența dintre ”biodegradabil” și ”compostabil”

În limbajul colocvial, cuvântul ”biodegradabil” are o semnificație distinctă de cel compostabil. În timp ce biodegradabil înseamnă, pur și simplu, un obiect care este capabil să fie descompus de bacterii sau alte organisme vii, ”compostabil” în industria plastică definește un obiect ca fiind capabil să se descompună în medii aerobe care sunt menținute în condiții specifice de temperatură și umiditate controlate. ”Compostabile” sunt obiectele capabile să sufere descompunerea biologică într-un loc de compost, astfel încât materialul să nu se distingă vizual și să se descompună în dioxid de carbon, apă, compuși anorganici și biomasă într-un ritm în concordanță cu materialele compostabile cunoscute. (ref: ASTM International D 6002)

Includerea „materialelor anorganice” împiedică produsul final să fie considerat compost sau humus, care este pur material organic. Într-adevăr, sub definiția ASTM, singurul criteriu necesar pentru ca un plastic să fie numit compostabil este acela că trebuie să pară dispărut în același ritm ca altceva despre care se știe deja că este compostabil în conformitate cu definiția tradițională.

Pungile de plastic pot fi realizate ”oxo-biodegradabile”, fiind fabricate dintr-un polimer plastic normal (adică polietilenă) sau polipropilenă care încorporează un aditiv care provoacă degradarea și apoi biodegradarea polimerului (polietilenă) datorită oxidării.

Avantajele utilizării pungilor biodegradabile

Pornind cu materialele biodegradabile sub formă de plastic pungile confecționate din acest material următoarele avantaje:
reduce nivelul de dioxid de carbon;
materialele plastice biodegradabile pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră;
materialele plastice biodegradabile (pungile biodegradabile, in acest caz) sunt descompuse de bacteriile care apar în mod natural;
Pungile biodegradabile consumă mai puțină energie în timpul ciclului de fabricație;
Plasticele biodegradabile nu eliberează alte elemente periculoase la descompunere;
Plasticul biodegradabil creează o nouă platformă de marketing;
Materialele plastice pot crea noi industrii de export (ca pungile biodegradabile);
Materialele plastice biodegradabile se pot descompune rapid in situații specifice;
Pungile biodegradabile sunt rezistente la apă;

În schimb, pungile biodegradabile din hârtie au ca avantaje următoarele:
Sunt 100% biodegradabile – fiind confecționate dintr-un carton ușor, se degradează dacă sunt supuse umezelii;
Sunt foarte ușor reciclabile și reutilizabile, în afara cazului in care au fost folosite învelișuri sau straturi rezistente la apă;
Pot fi făcute din hârtie reciclată și hârtie Kraft;
Pot fi reciclate foarte ușor, asigurând conservarea naturii și continuitatea lor;
Unele sunt învelite cu folie de plastic sau polietilenă pe post de protecție împotriva rozătoarelor sau a insectelor;
Sunt o variantă prietenoasă cu mediul datorite rapidității descompunerii;

Alte variante de material pentru pungi biodegradabile includ pânza de in – care este extrem de biodegradabilă și ține la distanta moliile în mod natural –, bumbacul – fiind material organic – și policaprolactona.

Dezavantajele pungilor biodegradabile

Deși sunt biodegradabile, și acest tip de pungi prezinta unele dezavantaje in funcție de materialul din care sunt realizate, astfel:
Pungile biodegradabile din plastic au următoarele dezavantaje
Plasticul biodegradabil trebuie să treacă prin niște proceduri de reciclare specifice;
acest material poate conține mici urme de metal;
Vremea este un factor foarte important în înlăturare;
la nivelul tehnologiei actuale, ne costă cu 50% mai mult să facem pungi din plastic biodegradabil:
lanurile agricole trebuie ocupate pentru producția plasticului biodegradabil;
Plasticul biodegradabil nu va ajuta la înlăturarea poluării oceanice;

Pungile din hârtie au câteva inconveniente:
Pot fi utilizate doar o anumită perioadă de timp;
Sunt realizare din carton ușor, iar acest material este fabricat din scoarța copacilor, prelucrată in fabrici;
Procesul de fabricație al pungilor din hârtie este unul costisitor, care necesită de 4 ori mai multă energie decât cel al pungilor din plastic;

Concluzie
Scopul ar trebui să fie reducerea consumului total de plastic. Trecerea la biodegradabile este un pas în direcția corectă, dar nu este soluția finală pe care o avem. Avantajele și dezavantajele materialelor plastice biodegradabile ne oferă speranță pentru viitor, deoarece există oportunitatea de a reduce dependența noastră de combustibili fosili.
Plasticul biodegradabil este încă în curs de dezvoltare, iar variantele disponibile în comerț sunt departe de a fi perfecte. În ciuda oricăror neajunsuri, oamenii de știință continuă să dezvolte și să perfecționeze bio-plasticele, deoarece beneficiile potențiale sunt greu de negat.

Articol realizat prin copierea și traducerea unor pasaje sau articole din urmatoarele site-uri: https://www.craftechind.com , https://www.wikipedia.org , https://www.astm.org , https://www.plasticseurope.org , https://connectusfund.org , https://www.craftechind.com , https://www.itip.ro

 

Pentru a cumpăra pungi biodegradabile la cel mai bun preț, apăsați aici

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

REGISTER

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our politică de confidențialitate.