Alecrid Ambalaje

manusi de unica folosinta

De ce toată lumea ar trebui sa folosească mănuși de unică folosință

Manusi de unica folosinta

Până nu de mult utilizarea mănușilor de protecție de orice fel nu reprezenta un subiect important pentru toată lumea. Astfel, în principal, în medicină, industria farmaceutică și cercetare, în industria chimică se folosesc atât mănuși din latex, manusi nitril si in cazuri mai periculoase, cum ar fi mânuirea materialelor si lichidelor corozive sau radioactive chiar mănuși din PVA (alcool polivinilic). Însă, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2 cu care ne confruntăm de câteva luni, utilizarea măsurilor de protecție împotriva acestui virus, a măștilor și mănușilor în principal, a devenit o preocupare pentru fiecare dintre noi. Este foarte important să cunoaștem rolul mănușilor de protecție, de câte feluri pot fi, cum ne pot proteja și cum să le utilizăm. Cercetătorii în domeniu au aflat că virusul poate supraviețui pe suprafețe lucioase și metalice pentru chiar câteva zile, iar din acest motiv este recomandat ca atunci când suntem în afara locuinței să utilizăm în permanență mănușile de protecție, în special mănuși de unică folosință, pe care apoi să le aruncăm.

 

Ce înseamnă latex

 

Termenul de ”latex”, care în latină înseamnă ”fluid”, a fost atribuit unei emulsii de microparticule de polimer într-un mediu apos, care poate fi sintetic sau natural. În general mănușile de unică folosință sunt făcute din latexul natural obținut din seva a diferite plante după ce aceasta se coagulează in urma expunerii cu aerul. Din cele peste 10000 de plante care secreta acest material și la fel de multe tipuri de latex se pot crea o mulțime de alte produse, cum ar fi cauciucul și mănușile amintite mai devreme.

Mănușile din latex sunt făcute din cauciuc natural și sunt cele mai comune și ieftine mănuși de protecție de pe piață, însă materialul din care sunt confecționate nu este in totalitate rezistent împotriva acizilor și scurgerilor chimice. În spitale/facilități medicale, precum și în afacerile de tip HoReCa acestea pot proteja împotriva patogenilor din sânge, fiind foarte eficientă și în cazul atingerii suprafețelor contaminate. Mănușile din latex se pot deteriora ușor și trebuie spălate cu săpun și apă dacă au fost utilizate pentru manipularea acizilor puternici sau a alcaliilor. De asemenea, trebuie spălate periodic si în interior cu apă și săpun și nu ar trebui purtate pe o perioadă mai îndelungată decât este necesar.

Deși mănușile de latex sunt o alternativă deloc scumpă și se pot găsi relativ ușor, chiar și în situația pandemiei actuale, există, din păcate unele persoane care sunt alergice la latex, putând genera probleme respiratorii, cum ar fi simptome astmatice și chiar șoc anafilactic. De asemenea, mănușile din latex, nu se pot folosi în industria și în cercetarea chimică, în special in contact cu acizi sau alte substanțe corozive.

 

Ce înseamnă nitril

 

Cauciucul din nitril, cauciucul butadien-acrilonitrilic sau NBR (nitril butadiene rubber) este un copolimer sintetic format din ACN (Acrilonitril) si butadienă. Acest tip de cauciuc este neobișnuit de rezistent, în general, împotriva uleiurilor, combustibililor și altor chimicale. Cu cât crește cantitatea de nitril din polimer, cu atât materialul face mai bine față uleiului, dar își pierde treptat din flexibilitate.

Acest material se folosește în principal în industria autoturismelor și aeronauticii pentru fabricarea tuburilor, furtunurilor, manșoanelor și garniturilor prin care trec ulei și combustibil. Se folosește, de asemenea și în industria nucleară pentru a fabrica mănuși din nitril, pentru protecție, acestea putând rezista la temperaturi cuprinse între -40 și 108 ℃. Asemenea cauciucului natural, cauciucul de nitril poate fi atacat de ozon, cetone, esteri și aldehide.

Mănușile de nitril sunt mănușile cel mai des întâlnite în domeniul medical, au aceleași calități ca cele din latex din punctul de vedere al prețului redus și disponibilității, însă aici avem ceva în plus. Cum am menționat mai devreme, când am discutat despre latex, există persoane care au alergii la aceasta emulsie. În schimb, nitrilul nu este doar mai rezistent decât latexul, dar nici nu conține alergeni, astfel putând fi folosite fără riscul de a apărea simptome ale unor probleme respiratorii. Deși sunt puțin mai scumpe decât cele din latex, mănușile din nitril sunt de preferat, datorită calității superioare.

 

Ce înseamnă vinil

 

Termenul de vinil este folosit în mod eronat sau, mai bine spus, incomplet. Când vorbim despre vinilul utilizat la mănușile de unică folosință vorbim de fapt despre policlorura de vinil, sau PVC pe scurt, un termoplastic cu structură amorfă. Aceasta ia naștere prin polimerizarea monomerilor de clorură de vinil si din combustibili fosili cum ar fi gazul natural, iar varianta plasticizată a acestui material este folosita pentru fabricarea mănușilor medicale și a manusilor unică folosință. La producerea acestui material se folosește si clorură de sodiu, iar PVC-ul reciclat este rupt in mici bucăți, impuritățile sunt înlăturate, într-un final produsul fiind rafinat pentru a produce PVC pur. Policlorura de vinil poate fi reciclata de circa 7 ori și are o durata de viață de aproximativ 140 de ani.

Din cauza faptului că acestea nu sunt la fel de elastice ca alte tipuri de mănuși, ele nu pot fi folosite la fel ca mănușile din latex sau nitril pentru îngrijiri clinice ori proceduri care cer dexteritate a mâinilor sau care necesită contactul cu un pacient pentru mai mult de câteva momente. Pe de-o parte, mănușile din vinil au o rezistență scăzută la produse chimice – produse bazate pe glutaraldehidă și dezinfectanți pentru suprafețele de lucru sau pentru curățarea mâinilor. Pe de altă parte mănușile din vinil sunt rezistente la uleiuri, alcooli și au proprietăți antistatice. Pentru întreținere mănușile din vinil trebuie curățate prin spălarea regulată a suprafeței externe, deoarece eficiența acestora scade dacă sunt murdare.

Mănușile din vinil sunt folosite în principal în saloanele de înfrumusețare, spa, coafură; în industria alimentară, fast food, catering, procesare si manipularea alimentelor, curățenie; în clinici medicale. Asemănător cu latexul acest PVC conține alergeni proveniți din aditivii ce i se adaugă pe perioada producției, ducând la probleme dermatologice cum ar fi dermatita. Prețul extrem de avantajos și abundența în care se pot găsi atrag clienți, mai ales daca le vor folosi pentru o singura acțiune, după care le vor arunca. Le putem numi chiar ”definiția” mănușilor de unică folosință. Ca limită ar trebui menționat și faptul că mănușile din PVC nu trebuie purtate la temperaturi foarte scăzute, deoarece devin rigide.

Ce înseamnă HDPE

 

HDPE (High-Density Polyethylene) sau polietilena de densitate înaltă este un polimer termoplastic produs din etilenă. Acesta are o mulțime de utilizări care includ țevi flexibile, scaune și taburete, cutii, bidoane de lapte si de apă, dar probabil cea mai importantă utilizare ar fi cea a pungilor de HDPE, a căror tehnologie a fost transferată și la fabricarea mănușilor. Mănușile din HDPE au un raport rezistență-densitate mare și au forțe intermoleculare și rezistențe la tracțiune mai puternice decât LDPE (Low-Density Polyethylene), polietilena de densitate scăzută. Mănușile din HDPE pot să reziste la temperaturi mai mari (120 ℃/248 ℉) și sunt în general mai opace decât cele din LDPE, dar, totodată, sunt și mai rigide, ceea ce le face o alternativă valabilă împotriva unei pandemii, a virusurilor, etc. Aceste mănuși de HDPE sunt extrem de eficiente și în viața de zi cu zi deoarece materialul din care sunt confecționate este rezistent la foarte mulți solvenți si produse de curățare, dar aceste proprietăți fizice depind în special de procesul de mulaj care este folosit pentru a produce un model specific. În general, mănușile din HDPE, la fel ca pungile, sunt relativ subțiri, însă asta nu le scade fiabilitatea în perioada de față, ba chiar ne ajută, fiind un produs ieftin și încă disponibil pe piață.

Cum te protejează împotriva virusului

 

Așa cum am prezentat mai sus, rolul mănușilor de unică folosință este de a ne proteja împotriva unor factori externi ce ne pot fi dăunători, fie că este vorba despre chimicale ori suprafețe contaminate cu bacterii sau alți agenți patogeni. Important este să folosim tipul de mănuși de unică folosință cel mai adecvat pentru situația în care ne aflăm. În perioada pandemiei trebuie să ne concentrăm asupra acelui tip de mănuși de protecție care este cel mai potrivit pentru noi, în funcție de activitățile pe care fiecare dintre noi le desfășurăm, iar, mai nou, chiar și pentru timpul pe care îl petrecem în comunitate.

Pentru ca mănușile de unică folosință să fie cât mai eficiente împotriva virusului cu care ne confruntăm zilele acestea este important să alegem și mărimea potrivită pentru mănuși, deoarece acestea trebuie să se muleze perfect pe mâna noastră, pentru a nu permite virusului să intre în contact direct cu pielea. Chiar dacă purtăm mănușile trebuie să fim conștienți de riscurile la care ne supunem când ieșim din casă, să nu ne atingem fața când purtăm mănușile de unică folosință. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că mănușile nu sunt deteriorate, astfel că ele trebuie schimbate la fiecare 4 ore sau atunci când observăm că s-au rupt sau prezintă alte defecțiuni.

Mănușile de unică folosință protejează purtătorul prin adăugarea unui strat dintr-un material plastic ­- prin care virusul nu poate trece – între el și suprafața atinsă. Din păcate, există posibilitatea ca virusul să rămână pe mănușa de protecție, ceea ce înseamnă că după utilizare acestea trebuie dezinfectate, sau, mai eficient, să le aruncăm în containere speciale. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte atenți cum le dăm jos după ce le-am folosit. Oricum este de preferat ca după ce dăm mănușile jos să ne mai spălăm o data pe mâini ca să ne asigurăm că am eliminat orice urmă de bacterie sau virus.

 

Când ar trebui folosite

 

În primul și în primul rând mănușile de unică folosință trebuie folosite de angajații din cadrul afacerilor de tip HoReCa sau care lucrează în supermarketuri, care intră în contact direct cu produsele alimentare pentru a nu le contamina, de către personalul medical pentru a nu se contamina, precum și de alți angajați în funcție de domeniul lor de activitate. În altă ordine de idei fiecare dintre noi, zilele acestea trebuie să conștientizeze importanța utilizării mănușilor de unică folosință, în special în situațiile când intrăm în contact cu suprafețe atinse frecvent de mai multe persoane (balustrade, clanțe, lift, etc.), când mergem la cumpărături și chiar acasă când dezinfectăm produsele cumpărate pentru a fi protejați de bacterii sau virusuri, precum și atunci când dezinfectăm propria locuință pentru a fi protejați de produsele chimice utilizate. Mănușile de unică folosință nu se reutilizează, deci nu se curăță sau dezinfectează. Purtarea mănușilor nu trebuie sa substituie spălarea mâinilor și chiar este indicat ca mâinile să fie spălate înainte și după utilizarea mănușilor de unică folosință.

 

Cumpara cu incredere produsele noastre:

[fusion_products_slider picture_size=”auto” cat_slug=”manusi-de-unica-folosinta” number_posts=”6″ carousel_layout=”title_below_image” autoplay=”yes” columns=”5″ column_spacing=”” scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” show_cats=”yes” show_price=”yes” show_buttons=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_products_slider]

 

 

 

 

 

 

Unele informații au fost preluate de pe următoarele site-uri:

https://en.wikipedia.org/wiki/Medical_glove

https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_rubber

https://en.wikipedia.org/wiki/Nitrile_rubber

https://www.mkd-medicale.ro/manusi-de-unica-folosinta-ro/

https://www.bellaallnatural.com/blogs/learn/how-long-wear-gloves

https://en.wikipedia.org/wiki/Latex

https://ro.wikipedia.org/wiki/Latex

https://ec.europa.eu

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_chloride

https://ro.wikipedia.org/wiki/Policlorur%C4%83_de_vinil

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

REGISTER

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacy policy.